Μ Ε Τ Α Φ Ρ Α Σ Ε Ι Σ  -  Ε Π Ι Μ Ε Λ Ε Ι Ε Σ

   
       
       
 

 

  • Ουόλτ Ουίτμαν: "Ημέρα Εκλογών", The Athens Review of Books, τεύχος 121, Οκτώβριος 2020

  • Μαριαν Μουρ, Ουάλλας Στήβενς: "Δύο Ποιήματα", The Athens Review of Books, τεύχος 122, Νοέμβριος 2020
   
       
 

 

Harold Boom, Η Αγωνία της Επίδρασης, (εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια),  Αθήνα: Εκδόσεις: Άγρα, 1989

[Προλεγόμενα]

 

bloom front

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια θεωρία της ποίησης μέσα από μια περιγραφή της ποιητικής επίδρασης ή της ιστορίας των ενδοποιητικών σχέσεων. Ένας από τους στόχους αυτής της θεωρίας είναι διορθωτικός: να απεξιδανικεύσει τις κρατούσες εκδοχές για το πώς ένας ποιητής συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός άλλου. Ένας ακόμη στόχος, διορθωτικός κι αυτός, είναι να προσπαθήσει να προσφέρει ια ποητική που θα προωθήσει μια πιο επαρκή πρακτική κριτική. 

Κάθε ποίημα είναι παρερμηνεία ενός πατρικού ποιήματος. Ένα ποίημα δεν είναι η υπέρβαση της αγωνίας αλλά αυτή η ίδια η αγωνία. Των ποιητών οι παρερμηνείες (ή ποιήματα) είναι πιο δραστικές από των κριτικών τις παρερμηνείες (ή κριτική), αλλά αυτή είναι μια διαφορά βαθμού και όχι (καθόλου) είδους. Δεν υπάρχουν ερμηνείες παρά μόνο παρερμηνείες, και επομένως όλη η κριτική είναι πεζή ποίηση. - Η ποίηση είναι αγωνία της επίδρασης, είναι παρατύπωση, είναι μια πειθαρχημένη διαστροφή. Η ποίηση είναι παρανόηση, παρερμηνεία, ανισογαμία. - Η ποίηση (ρομάντζο) είναι Οικογενειακό Ρομάντζο. Η ποίηση είναι μαγεία της αιμομιξίας, πειθαρχημένη από την αντίσταση σ΄ αυτή τη μαγεία. - Η επίδραση είναι Επιρροή (Influenza) μια αστρική αρρώστια. - Εάν η επίδραση ήταν υγεία, ποιός θα μπορούσε να γράψει ποιήματα;

Βιβλιοκρισίες 

   
       
 

Thomas Pynchon, Η συλλογή των 49 στο σφυρί, (εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια),Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2017

                                                          [Εισαγωγή]

pynchon

 

 

Η συλλογή των 49 στο σφυρί είναι ένα μυθιστόρημα που έχει να κάνει με σύμβολα, αναζητήσεις, ίχνη, αινίγματα, γρίφους, αμφισημίες, ερμηνείες, πλαστογραφήσεις, παραχαράξεις, παρεξηγήσεις και παρανοήσεις. Με δύο λόγια είναι ένα κείμενο που αναφέρεται σε προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης. 

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, Τόμας Πίντσον, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο δύσκολους συγγραφείς της εποχής μας. Το έργο του, που έχει θεωρηθεί από πολλούς ισάξιο με το έργο του Τζέιμς Τζόυς, έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, αντικείμενο συστηματικής μελέτης στην Αμερική και στην Ευρώπη. "Η συλλογή των 49 στο σφυρί" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Πίντσον που μεταφράζεται στα ελληνικά. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1966. Για τον συγγραφέα δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα αφού αρνείται επίμονα να αποκαλυφθεί.

   








solomos_front_cover



Διονύσιος Σολωμός: Έργα - Ποιήματα και Πεζά, Εισαγωγή - Επιμέλεια - Σχόλια Δ. Δημηρούλης, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2007

 



Νέα έκδοση των έργων του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Την επιμέλεια της έκδοσης, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 150 χρόνων από το θάνατο του ποιητή,  έχει αναλάβει ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Δημηρούλης. Η έκδοση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά συνοδεύεται με την απαραίτητη φιλολογική τεκμηρίωση και υποστήριξη. Περιλαμβάνει συνεπώς, εκτός από μια συστηματική εισαγωγή για το βίο και το έργο του Σολωμού, σχόλια σε όλα τα κείμενα, εκδοτικές παρατηρήσεις, βιβλιογραφική κάλυψη και, σε επίμετρο, τα περίφημα «Προλεγόμενα» του Πολυλά. Όλα τα κείμενα εκδίδονται στο μονοτονικό σύστημα και η τελική μορφή τους προκύπτει από την αξιοποίηση προηγούμενων εκδοτικών εγχειρημάτων, από τη συστηματική εκταμίευση της σολωμικής βιβλιογραφίας και από την παραβολή με τα αυτόγραφα του ποιητή.


Η έκδοση συνοδεύεται απο cd στο οποίο η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου διαβάζει αντιπροσωπευτική επιλογή απο τα έργα του Διονύσιου Σολωμού.

Visitors Counter

59275
TodayToday10
YesterdayYesterday7
This_WeekThis_Week64
This_MonthThis_Month250
All_DaysAll_Days59275
Copyright © 2024 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ - DIMITRIS DIMIROULIS. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.